Økologisk tøj er et begreb, der bruges om tekstiler fremstillet af økologiske materialer. Det kan omfatte både bomuld, uld, hør og hamp. Økologisk tøj har været igennem en stigende popularitet i takt med øget fokus på miljø og social ansvarlighed. Økologisk dyrkning handler nemlig også om arbejdsvilkår og uddannelse af de mennesker der er med i processen, ligesom det handler om at passe på de områder materialet dyrkes på.
I økologisk tøj er eks. bomulden ikke sprøjtet med kemiske pesticider. Det betyder, at der ikke er den samme sundhedsrisiko for mennesker og dyr, ligesom risikoen for nedsivning af pesticidrester i grundvandet er fjernet.
Bønderne uddannes bedre og der foretages afgrøde-rotation, så der skiftes imellem hvilken afgrøde der dyrkes på markerne. Det reducerer risikoen for at udpine jorden og nedsætter behovet for kunstgødning. Er der tale om økologisk uld er der krav til fårenes foder, pladsforhold, forbud mod potentielt giftige parasiticider, etc..
Ovenstående er nogle af de mange eksempler på hvorfor økologiske principper er bedre. Vi går endnu mere i dybden i bunden af denne side.
Vær opmærksom på der kan være stor forskel på, hvad en økologisk mærkning dækker over. Se vores side omhandlende certificeringer, hvor vi kort beskriver de forskellige certificeringer og mærkninger.
Økologisk tøj dyrkes uden brug af pesticider eller kunstgødning.
Det er sundere vilkår for de mennesker og det lokalområde, der er involveret i processen.
Dyrkningen af økologisk tøj er bedre for den dyrkede jord, da man ikke udpiner jorden.
Her varieres nemlig, hvilke afgrøder der dyrkes fra år til år. Det betyder sundere jordforhold, idet kontinuerlig dyrkning af den samme afgrøde kan udpine jorden for de stoffer en given plante trækker mest af under dyrkningen.
En sundere jord har også den afledte effekt, at udnyttelsen af vand fungerer langt bedre og derfor kræver mindre vand end den konventionelt dyrkede bomuld, hør eller hamp. Faktisk helt op mod 91% mindre vand. Det skyldes at sundere jordforhold tillader, at jorden i højere grad formår at fungere som en svamp, hvor regnvand ikke blot siver igennem, men fastholdes i jorden.
Gennem en økologisk dyrkning udledes der desuden samlet set væsentligt mindre Co2, hvilket bidrager til at opnå en global Co2-nedsættelse, da disse gasser er en af synderne for klimaforandringer.
Der bør ikke benyttes genmodificerede frø til dyrkningen i økologisk tøj. (Her skal du være opmærksom på mærkningen).
Er der ingen ulemper ved økologisk dyrkning? Jo, mange faktorer spiller ind i processen, og selvom der er mange fordele kan vi også sagtens pege på ulemper. Fordi man ikke bruger kemiske pesticider, herbicider eller andre sprøjtegifte vil flere afgrøder gå tabt til insektangreb, svampeangreb osv.
Det betyder, at der oftest skal et større areal af jord til for at skabe den samme høstvolumen end det er tilfældet ved konventionel dyrkning. Det er et problem, da det vil kræve fældning af flere skovområder for at omlægge produktionen fra konventionel til økologisk drift. Der er eksempelvis ikke jord nok til at omlægge al tekstilproduktion til økologisk dyrkning, pga. det større krav til areal.
Pga. en mere tidskrævende proces og en lavere høstvolumen, vil priserne oftest også være højere på økologisk dyrkede produkter/materialer. Det betyder en højere pris som i sidst ende lander hos slutforbrugerne.
Efterspørgslen efter økologi og den til tider haltende regulering på området, har gjort det muligt for virksomheder at markedsføre dem selv og deres produkter som ”grønne,” økologiske, bæredygtige osv., selvom sandheden ofte er en anden. Der dukker desværre løbende sager op, hvor forbrugere er blevet vildledt.
Skal du være sikker på at et produkt er kontrolleret og hele forsyningskæden reguleret og løbende tjekket, kan vi anbefale du kigger efter GOTS-mærket, som står for Global Organic Textiel Standard. Læs mere om GOTS på vores certificeringsside eller mere uddybende direkte på GOTS egen hjemmeside.